Stanislava Šeminská: Všetci máme svoje dary a kvality, a to bez rozdielu veku, rasy, pohlavia, politickej či náboženskej príslušnosti

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ikonická kozmetická značka a globálna kozmetická spoločnosť Mary Kay je jednotkou v priamom predaji pleťovej a dekoratívnej kozmetiky na svete. (Zdroj: Euromonitor International Limited; Beauty and Personal Care 2023 Edition, hodnota predaja v RSP, údaje za rok 2022)

Vášeň pre podnikanie s kozmetikou v sebe objavila aj Stanislava Šeminská, nezávislá kozmetická poradkyňa, aktuálne na pozícii nezávislej Senior National Sales Director. S Mary Kay začala spolupracovať v roku 2002 ako mamička na materskej dovolenke. V súčasnosti odovzdáva svoje poznatky z podnikania i ďalším nezávislým kozmetickým poradkyniam pre ktoré je inšpiráciou na ich kariérnej ceste. Aké hodnoty vyznáva, čo pre ňu znamená žiť v rodovo vyrovnanej spoločnosti a prečo sa stala ambasádorkou Equal Pay Day konferencie, sa dozviete z nášho rozhovoru.

Ženy na prvom mieste

 

V oblasti, v ktorej pôsobíte, sa pravdepodobne stretávate najmä so ženami. Sú pre vás zdrojom inšpirácií?

Áno, na každú ženu, ktorú stretnem, sa vždy pozerám cez jej potenciál. Aké sú jej dary, schopnosti, čo by jej Mary Kay mohla ponúknuť. Veľa žien v dnešnej dobe, pod tlakom povinností, zabudlo snívať a mňa inšpiruje práve táto možnosť. Otvoriť im nové obzory pre lepší život.

Krása je široký pojem. Nemusí byť viditeľná. V každom prípade však určite platí, že sa vnútorná spokojnosť prejavuje aj navonok? Súhlasíte?

To, čo je na prvý pohľad viditeľné, je vyžarovanie ženy. Z osobného vyžarovania vždy vidíme, akú má náladu, či je spokojná, nadšená, vyrovnaná alebo nie. Platí to však aj naopak. Keď máme upravený zovňajšok a vyzeráme dobre, zvyšuje sa aj naše sebavedomie. Často to potvrdia aj komplimenty z okolia. Rada sa pozerám na ženy, ako sa im aj vďaka správne zvolenému systému starostlivosti o pleť zlepší jej kvalita. Rozžiaria sa, cítia sa lepšie a sebavedomejšie. Jedno aj druhé sa krásne dopĺňa.

Prečítajte si: Martina Štarková: Spravodlivosť  je jeden z najdôležitejších aspektov spokojnosti na pracovisku

V Mary Kay oslavujete pôvab žien a pomáhate obohatiť ich životy. Motivujete ich. Aký je vlastne príbeh a zmysel podnikania tejto svetovej značky?

Spoločnosť Mary Kay založila žena pre ženy, a práve tento rok si celosvetovo pripomíname 60 rokov od založenia značky. Zakladateľka, pani Mary Kay Ash, túžila dať ženám príležitosť, aby mohli byť viac slobodné, časovo aj finančne nezávislé a zároveň mohli žiť naplno. Mať priestor pre seba aj rodinu. Teraz, v modernom svete, nám to nepríde až také výnimočné, no v tej dobe, v roku 1963, to bol veľmi vizionársky prístup. Pani Mary Kay Ash získala za svoj prístup množstvo medzinárodných ocenení. Je to mimoriadny a veľmi spravodlivý systém podnikania, v ktorom každá žena rozhoduje o tom, čo a kedy môže dosiahnuť.

Čo k Mary Kay doviedlo vás?

Moja cesta podnikania s Mary Kay začala počas materskej dovolenky, keď som si kládla otázky, čo ďalej. Nechcela som sa vrátiť späť do práce na pozíciu personálnej manažérky, ktorá bola veľmi časovo náročná. No nevedela som, čo iné by som mohla robiť. Kde by som mohla skĺbiť kariéru a rodinu. Príležitosť s Mary Kay mi ponúkla všetky kvality, ktoré som hľadala. Slobodu, nezávislosť a priestor pre svoj rast. Mohla som popri dvoch dcérkach budovať svoje podnikanie, ale aj si užívať život s nimi. 

Ako ste už spomenuli, kedysi ste pracovali v ľudských zdrojoch. Čím je kariéra s Mary Kay podobná a naopak, v čom je úplne odlišná? Alebo ide aj v jednom aj v druhom prípade predovšetkým o podporu ľudí?

Najväčší rozdiel je v tom, že pri Mary Kay si môžete budovať svoj vlastný tím a svoje vlastné podnikanie. Môžete sa rozhodnúť, s akými ženami chcete spolupracovať a tvoriť váš spoločný úspech. Nepracujete na snoch druhých ľudí, ale na svojom vlastnom. A podporujete aj ďalšie ženy, aby si vďaka Mary Kay plnili svoje vlastné sny. Pozícia líderky je o veľkej podpore druhých, a tiež o zodpovednosti byť príkladom toho, čo odovzdávam ďalej. Rozdiel je aj v tom, že spolupracujem s tímom žien, ktoré na sebe pracujú dobrovoľne a tomu musím prispôsobiť svoj štýl.

Ste dôkazom toho, že ak si žena ide za svojim snom, môže byť úspešná. Aká bola vaša cesta k úspechu?

Každá cesta, keď po niečom veľkom túžime, nám prináša aj veľa prekážok. Musíme sa veľa učiť, rásť, prekonávať s výzvami aj samé seba. Počas tých 21 rokov, čo podnikám s Mary Kay, som zažila veľa krásnych momentov, ocenenia, aj radosti z úspechu. Ale prežila som  aj obdobia, ktoré sa javili ako neúspešné. No spätne ich vidím ako tie, v ktorých som sa najviac naučila, posilnila som svoju vieru, že to čo robím, mi dáva zmysel a chcem v tom pokračovať. No a nevzdala som sa, lebo moja vízia bola tak veľká, že ma vždy postavila opäť na nohy.

Život vo vyrovnanej spoločnosti

 

Aké životné hodnoty sú pre vás najdôležitejšie?

Najväčšiu hodnotu má pre mňa láska a rodina. Mary Kay je postavená na hodnotách – viera, rodina a kariéra. A takzvanom zlatom pravidle „Správaj sa k druhým tak, ako chceš, aby sa oni správali k tebe“. Moje srdce súznie s týmito hodnotami, a preto som si túto firmu vybrala a som skutočne šťastná.

V akej spoločnosti by ste chceli žiť?

V spoločnosti, kde vládne úcta, spravodlivosť. Kde sa ľudia k sebe navzájom správajú pekne, s rešpektom. Kde môžu všetci využívať svoje talenty, rásť a prispievať k dobru celej spoločnosti.

Prečítajte si: Ambasádorka Equal Pay Day Zora Vypušťáková: Je potrebné umožniť ženám, učiť sa z vlastných chýb 

Stáva sa vám, že bývate vo svojom okolí svedkom rodových nerovností?

V mojom okolí už ani veľmi nie, pretože pracujem so ženami a v prostredí, kde je spravodlivý systém odmeňovania. Moje klientky mi však často rozprávajú o tom, čo sa deje v ich životoch, a vtedy som veľmi vďačná za prácu, ktorú robím a životný štýl, ktorý mám vďaka Mary Kay.

Čo by sme mali ako spoločnosť, či jednotlivci zmeniť, aby rodové rozdiely vymizli?

Učiť sa väčšej tolerancii. Byť ochotný pozrieť sa na veci aj z iného uhla pohľadu. Môžeme z našej rozdielnosti čerpať a môže nás inšpirovať, nie rozdeľovať. Všetci máme svoje dary a kvality, a to bez rozdielu veku, rasy, pohlavia, politickej či náboženskej príslušnosti. Vo svojej podstate všetci aj tak túžime po rovnakých veciach – byť milovaní, zdraví, mať naplnené vzťahy a žiť vo svete, kde je mier.

Ambasádorka Equal Pay Day

 

Ste mentorkou, ktorá je inšpiratívnou osobnosťou pre mnoho žien. V čom ženy podporujete? Dokážete im pomôcť v objavovaní nevyužitého potenciálu?

Dokážem im pomôcť v objavení ich vízie a na ceste za touto víziou ony samy objavia svoj nevyužitý potenciál a rozvinú ho. Za tie roky som videla ženy, ktoré doslova rozkvitli, lebo našli zmysel v tom, čo robia. Pochopili, že ich práca môže byť napĺňajúca a prinášajúca radosť aj úspech.

V čom vidíte výnimočnosť žien?

V tom, že sú prirodzene viac zamerané na „my“ než na „ja“. V ich starostlivosti, zmysle pre komunitu, či vo väčšom sociálnom cítení.

Pre ženy je dôležité, pracovať na svojom sebavedomí. Akú podporu majú v tomto smere u vás?

Sme spoločnosť, ktorá je postavená na oceňovaní. Pani Mary Kay Ash vždy hovorila: „Všímajte si na druhých to, čo robia dobre a oni toho budú robiť viac.“ Každá žena u nás nájde podporné prostredie pre svoj rast a pre to, aby dokázala viac, než si vedela predstaviť. Áno, bude sa učiť na svojej ceste nové veci, to je prirodzenou súčasťou rastu. No ten rast je nielen profesionálny či odborný, ale je predovšetkým osobnostný.

Je niečo, čo by ste ženám chceli odkázať?

Nad situáciami v živote, ktoré sa nám dejú, nikdy nemáme 100 % kontrolu, ale máme 100 % kontrolu nad svojimi myšlienkami a reakciami. Každý, kto niečo dokázal, či dosiahol, trénoval svoju neochvejnú vieru. Pretože všetko, čo si vieme predstaviť, vieme aj dosiahnuť.

Mary Kay podporuje Equal Pay Day

 

Mary Kay Ash, jedna z prvých podnikateliek, založila svoju vysnívanú kozmetickú spoločnosť v roku 1963 s jediným cieľom – obohacovať životy žien. Tento sen sa rozrástol na multimiliardovú spoločnosť s miliónmi nezávislých kozmetických poradkýň a poradcov vo viac než 35 krajinách sveta. Už 60 rokov podporuje spoločnosť Mary Kay prostredníctvom vzdelávania, mentoringu a inovácií ženy v tom, aby si mohli tvoriť svoju vlastnú budúcnosť. Spoločnosť investuje do vedeckého výskumu a výroby produktov starostlivosti o pleť, dekoratívnej kozmetiky a vôní. Mary Kay sa usiluje o zachovanie životného prostredia pre budúce generácie, poskytuje podporu a pomoc ženám s onkologickým ochorením, obetiam domáceho násilia a povzbudzuje mladých ľudí k tomu, aby nasledovali svoje sny. Na Equal Pay Day konferencii preto nesmie chýbať. Rovnako by ste 10. a 11. novembra na konferencii nemali chýbať ani vy.

Zdroj foto: Stanislava Šeminská, www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články