Petra Kotuliaková: Slovensko potrebuje ľudí, ktorí nielen snívajú, ale vedia sny pretaviť aj do reality

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Petra Kotuliaková sa dlhodobo venovala komunikácii a PR, ale po návrate na Slovensko z Paríža, kde žila a pôsobila, doslova zažiarila v mužskom svete IT technológií, keď založila projekt Aj Ty v IT a stala sa riaditeľkou občianskeho združenia. Pôvodne projekt pre Fakultu informatiky a informačných technológií STU v Bratislave, ktorý apeloval na veľmi nízky počet študentiek na pôde fakulty, prerástol v organizáciu s celoslovenským a čiastočne i zahraničným záberom. Petra Kotuliaková sa stala hrdou ambasádorkou prvého ročníka konferencie Equal Pay Day a ako žena v IT sektore má k rodovej rovnosti určite čo povedať.

Dievčatá a technika

 

Boli ste ako dieťa technicky zdatná?

Vyrastala som na malej dedine na Záhorí, takže moje detstvo bolo primárne o pohybe v priľahlom lesíku a možnostiach, ktoré sme si vytvorili my deti. Takže som mala super zvládnutú techniku lezenia po stromoch, vyrábania lukov a kuší a pomoci starým rodičom pri vyberaní zemiakov na poli. Za mňa super detstvo.

Vybrali ste si už strednú školu technického alebo informačného zamerania?

Ale kdeže. Rodičia mi v dobrej vôli a snahe o pekný život vybrali pre dievča, podľa nich, najlepšiu cestu – ekonomickú školu. S minimom matematiky a informatiky. Následne som to musela dobiehať, aby som mohla robiť prijímačky na vysokú. Aj toto sa dnes snažíme komunikovať rodičom. Že ich predstava super života nie je vždy totožná s tým, čo vyžaduje súčasná doba alebo čo chce ich dcéra.

Ako ste sa aj napriek nepriazni, a tak trochu komplikovanej profesijnej ceste, dostali do IT sektora, ktorému dominujú v prevažnej väčšine muži?

Nenazvala by som to nepriazeň. Každý životná cesta má svoje zákruty a je na nás, ako sa k nim postavíme. Môžeme vzdychať, že je to také komplikované alebo sa k tomu postaviť čelom a trocha viac zabojovať. Podstatné je, kam nás tá cesta zavedie. Do IT som sa dostala cez komunikáciu a marketing. A problém, ktorý som tam našla, chýbajúce študentky a ženské odborníčky, som sa rozhodla neakceptovať, ale riešiť.

Váš projekt Aj Ty v IT je zameraný na podporu študentiek technických škôl. Prečo vám na podpore týchto dievčat tak záleží?

Aj Ty v IT je určené pre všetky dievčatá a ženy, nielen pre študentky technických škôl. Každá z nás potrebuje IT zručnosti pre svoju budúcnosť. Rozdiel je iba v ich hĺbke a rozsahu, podľa toho či pracujeme na technickej pozícií alebo ich využívame pre svoju prácu v iných oblastiach. V súčasnosti každá pracovná pozícia vyžaduje určitú úroveň IT znalostí a nie každá škola naše študentstvo na tieto požiadavky pripravuje. Zároveň sú ženy špeciálne zasiahnuté rastúcou automatizáciu jednotlivých procesov, pretože práve ony vykonávajú často prácu, ktorá je alebo v blízkej dobe bude automatizovaná. Príkladom sú účtovníčky, hotelové recepčné a iné.

Koľko žien sa v priemere nachádza v slovenskom IT sektore?

Podľa štatistík máme okolo 17 % IT odborníčok. Myslíme tým ženy, ktoré sú na IT pozíciách, nie všeobecne v IT sektore, kam niektoré firmy rátajú napríklad ženy z marketingových či HR oddelení.

Prečítajte si: Ivana Heretik Vačoková: Materská dovolenka by sa nemala chápať ako dovolenka, ale ako workshop nadobudnutia nových schopností

IT sektor je výborne finančne ohodnotený. Týka sa rovnaké odmeňovanie rovnako mužov aj žien?

Rozdiely sú myslím všade. Závisia však skôr od rôznych životných dráh kandidátov. Ženy sú často „penalizované“ materskými dovolenkami a potrebou skrátených úväzkov pri starostlivosti o rodinu, čo im znižuje plat v porovnaní s mužskými kolegami. Je to nastavením našej spoločnosti, ktorá ženy vníma primárne pri starostlivosti o rodinu.

Rodová rovnosť a predsudky

 

Bojovali ste v detstve s nejakými predsudkami?

Moji rodičia ma podporovali vo všetkých mojich výmysloch, ale napríklad keď prišlo na výber školy, nasmerovali ma k ekonómii bez hlbších diskusií, či nechcem ísť radšej na gymnázium alebo viac technickým smerom. Akosi sa automaticky bralo, že dievčatá nemajú rady matematiku a nevidela som v tej dobe nejakú snahu, podporiť prítomnosť nás dievčat v tejto oblasti. Zároveň si treba uvedomiť, že počas konca základnej a začiatku strednej školy, sme niečo ako „stereotyp“ alebo „predsudok“ nevnímali. Tieto slová neboli v našom slovníku. V súčasnosti sa o tom rozprávame s deťmi oveľa viac, takže je tá téma živšia. Ale keď sme robili napríklad prieskum medzi dievčatami na strednej, tiež sa necítia znevýhodňované. To bohužiaľ príde až výrazne neskôr, keď na univerzite či v práci zistia, že sa mohli už počas strednej učiť skvelé veci z IT oblasti, ale akosi im to nebolo umožnené.

Rodičia by mali podporovať talent svojich detí. Ako sa dá rozoznať už v detskom veku práve ten technický?

Rodičia by mali svoje deti počúvať, rozprávať sa s nimi a vytvárať im podmienky na ich rast. Ak aj niekto má na niečo talent, neznamená to, že sa má celé dni tomu venovať. Napríklad talent na matematiku neznamená, že má dieťa každý deň sedieť a rátať príklady. Pri IT je krásne práve to, že tu môžete rozvinúť svoje záujmy a silné stránky z rôznych oblastí. Je tu priestor pre kreatívcov a umelcov, ale aj pre tých, ktorí radi počítajú, kreslia grafy, manažujú druhých. Áno, aj to. (Smiech.) Mali sme na kurzoch aj dievčatá zo základnej školy, ktoré si vyskúšali viaceré z tém a nič sa im veľmi nepáčilo, až pokým neobjavili strih videa. V tom sa nádherne rozvinuli a realizovali. Aj to je technická zručnosť, ktorú vie dievča ďalej rozvíjať.

Je súčasťou vašej podpory cez Aj Ty v IT aj budovanie sebadôvery v dievčatách, ženách, ktoré majú obavy z typicky mužského sveta, aj keď vedia, že im môžu pokojne svojimi schopnosťami konkurovať?

Áno, jednoznačne. My ženy máme málo dôvery vo svoje schopnosti. Veľa o sebe pochybujeme, prehodnocujeme, či sme podali dobrý výkon, či je výsledok našej práce dostatočný. Tieto pochybnosti nás držia vždy viac v úzadí, a môže sa stať, že prídeme o kopec zaujímavých príležitostí iba preto, že sme zbytočne váhali.

Váš projekt a vaše výsledky búrajú predsudky. Máte presné štatistiky o tom, koľko žien sa vďaka vám vydalo na cestu moderných technológií?

Za jedenásť rokov našej činnosti prešlo aktivitami Aj Ty v IT viac ako 38 000 dievčat a žien. Nie všetky z nich pri IT zostali, veľa stredoškoláčok len spoznáva rôzne oblasti a svoju cestu si zatiaľ len vyberá. Vieme však, že tie semienka záujmu sme zasiali.

Ambasádorka Equal Pay Day

 

Prečo ste sa rozhodli podporiť konferenciu Equal Pay Day?

Kvôli informovanosti. Veľa ľudí ani netuší, že aj na Slovensku máme nerovnosti v odmeňovaní a sú prekvapení, keď sa o tom rozprávame.

V čase vášho detstva podobná osveta ani podpora neexistovala. Čo vám najviac pomohlo, nevzdať sa svojich snov?

Pre mňa sú sny motorom, ktorý ma poháňa. Rada veci mením, zlepšujem a úprimne poviem, že sa vyhýbam chronickým sťažovateľom, ktorí nič, okrem neustáleho kritizovania, neurobili. Zároveň viem, že Slovensko potrebuje ľudí, ktorí nielen snívajú, ale vedia sny pretaviť aj do reality.

Prečítajte si: Nigel Marcus Baker: Žiadna spoločnosť si nemôže dovoliť obmedzovať životné a kariérne možnosti polovice svojej populácie

Čo by ste poradili ženám, ktoré majú rovnaké zručnosti ako vy a štúdia a práce v IT sektore sa aj tak obávajú?

Na obavy nemáme priestor, ani čas. Treba urobiť prvý krok, tie ďalšie sa už budú robiť ľahšie.

Hovorme o rodovej rovnosti, hovorme o nej nahlas

 

Konferencia Equal Pay Day sa po prvýkrát na Slovensku uskutoční 10. a 11. novembra tohto roku. Jej hlavným cieľom je poukázať na nerovnosť v odmeňovaní mužov a žien za rovnakú prácu, ako aj na iné rozdiely v súvislosti s nerovnosťou pohlaví. Ak chceme zmazať rozdiely, musíme o nerovnosti hovoriť a mali by sme hovoriť nahlas, aby nás bolo počuť. Stretneme sa v Bratislave a staneme sa hlasom rovnosti.

Zdroj foto: Petra Kotuliaková, www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články