Košické Equal Pay Day prekonalo očakávania. Cestujeme do Žiliny

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

V utorok, 16. apríla, sa v štýlových priestoroch Kulturparku v Košiciach konala regionálna konferencia Equal Pay Day 2024 Košice, ktorú zorganizovali Akčné ženy. Hlavnou myšlienkou stretnutia a diskusie bolo upriamiť pozornosť na rozdiely v odmeňovaní medzi pohlaviami. Tiež nájsť spôsob ako spoluprácu medzi mužmi a ženami, či harmóniu medzi prácou a rodinou zladiť. Ale predovšetkým, ako podporiť ženy a posilniť ich postavenie v spoločnosti.

Konferenciu otvorili zakladateľka Equal Pay Day Slovakia Martina Novotná, projektová manažérka Equal Pay Day Simona Tarnóczy a advokátka Jana Peschlová spolu s moderátorkou podujatia Martinou Beňovou.

Panelové diskusie so skvelými témami

 

Pestrý program konferencie bol plný panelových diskusií s rôznymi témami, podčiarknutý skvelými spíkrami. Diskutovalo sa napríklad aj o tom, ako dostať ženy do vedúcich pozícií.

Alena Ihnátová zo spoločnosti Philip Morris Slovakia, s. r. o. dostala príležitosť, nastúpiť do vedúcej pozície ako čerstvá absolventka. Čo jej táto možnosť priniesla? „Je to náročná cesta, ak človek nemá toľko skúseností. Musí vynaložiť viac energie. Ale odporúčam aj zamestnávateľom, dať šancu „nepopísaným papierom“, pretože, ak je človek odhodlaný, snaží sa a pracuje na sebe, následne je oveľa lojálnejší k spoločnosti, ktorá mu tú šancu dala.“

V súvislosti so zamestnávaním žien po materskej sa Lenka Smreková z MHTH, a. s. vyjadrila, že sú ženy po materskej omnoho efektívnejšie vďaka sebaorganizácii a poukázala aj na nevyhnutnosť zdravého sebavedomia: „Ženy si musia veriť, vyjsť z komfortnej zóny a nebáť sa, urobiť míľu navyše. Ale dôležité je, mať aj niekoho pri sebe, s kým to môžu zdieľať.“

Prečítajte si: Etnologička Alexandra Bitušíková: V slovenských grantových agentúrach je výskum, ktorý sa vŕta v rodových rozdieloch, neveľmi podporovaný

Jana Palková z VSE Holding, a. s. upozornila v diskusii aj na diverzitu: „V centre nášho záujmu je rodová aj veková diverzita, a preto realizujeme rôzne aktivity, v ktorých sa zameriavame práve na rozličné aspekty diverzity. Diskutujeme s mužmi, ženami, ale aj so seniórnymi zamestnancami, nakoľko vnímame, že je to potrebné. A máme už aj prvé lastovičky v zamestnávaní ľudí v dôchodkovom veku, čo nás nesmierne teší, pretože môžu odovzdať nám ostatným cenné skúsenosti.“ Jana Palková tiež podotkla, že konferencia Equal Pay Day nie je určená iba ženám. Muži aj ženy prinášajú na veci dva pohľady, ktoré dokopy tvoria úplnosť sveta, názor spoločnosti. Preto, ak sa zladia a rešpektujú sa navzájom, je to to najpodstatnejšie.

Začlenenie marginalizovaných skupín a medzigeneračné mosty

 

Konferencia Equal Pay Day v Košiciach sa zamerala tiež na témy začlenenia marginalizovaných a znevýhodnených skupín do pracovného procesu. Do prezentácie a diskusie Tesco Pay Gap Renátou Vozárovou sa zapojil aj štátny tajomník MPSVR SR Branislav Ondruš, ktorý prejavil záujem, podporiť iniciatívu Akčných žien: „Pokiaľ ide o pracovnú integráciu znevýhodnených, tak pre mňa je kľúčovou odpoveďou ďalší rozvoj a hlavne zvyšovanie kvality sociálneho podnikania. Potrebujeme viac zviditeľňovať pozitívne príklady. Potrebujeme ukázať, že to ide inak. Zamestnávanie znevýhodnených ľudí nie je prekážka a nie je pravda, že nemá prínosy pre zamestnávateľa a spoločnosť. Musíme sa viac prepájať a spoločne komunikovať. Pomáhať pripraveným a ochotným zamestnávateľom pri integrácii zamestnancov, ktorí by si bez tejto pomoci prácu nikdy nenašli.“

Eva Marková z Jeden rodič, n. o. na pódiu reagovala aj na tému, prečo sa rozpadajú rodiny a prečo by mal fungovať správny pomer profesijného a súkromného života, ktorého neoddeliteľnou súčasťou sú často aj deti: „Na stredných a vysokých školách by sa mal vyučovať rozvoj rodičovských zručností a pochopenie, že na rodičovstve by sa mali podieľať obaja rodičia rovnako. Jednorodič má v tomto prípade ťažkú funkciu, pretože ani nefiguruje v systéme. Nemáme dokonca zadefinované ani dieťa, ktoré vyrastá v rodine s jedným rodičom. My sa musíme postarať o to, aby tieto deti netrpeli. Poďme a rozprávajme sa o tom, čo urobiť s touto spoločnosťou.“

Komunikácia je to najdôležitejšie a diskusia medzi rôznymi generáciami tiež. A to, že to funguje, že most medzi generáciami sa postaviť rozhodne dá, dokázala aj trojica diskutujúcich, ktorými boli transformačný HR profesionál Anna Hudáková, moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová a Matúš „Matty“ Drien z ENCLAVA, s. r. o. Živá, veselá debata doslova zmazala všetky generačné rozdiely a v publiku rozhodne zaujala. Diskutujúci aj návštevníci konferencie súhlasili s vyjadrením, že základom všetkých mostov medzi generáciami je vzájomné poznanie, rešpekt, vnímanie sa navzájom, uvedomenie si odlišností a toho, čo každá generácia niečo dôležité prináša. „My starší veľmi radi radíme, ale pochopili sme, že najlepšia je rada vyžiadaná,“ podotkla Anna Hudáková.

Košická Equal Pay Day

 

Košický event bol bohatý na rôznorodé témy, ktoré rezonujú v našej spoločnosti. Týkajú sa žien, ale aj mužov. Týkajú sa nás všetkých, a preto je nevyhnutné o nich hovoriť bez predsudkov, nahlas a otvorene.

Ako konferenciu v Košiciach vníma zakladateľka Equal Pay Day Slovakia Martina Novotná? 

Mám z košickej konferencie výborný pocit. Prísť na východ bol akčný krok, lebo je to vo veľkej miere o emócii, o otváraní tém. Ďalšie kroky sú už o tom, ako sa firmy inšpirujú, možno aj vďaka dnešnej udalosti alebo vďaka ďalším debatám. Veľkým krokom je tiež prepojenie štátneho sektora a neziskových organizácií. Tieto spojenia boli naozaj výzvy, ktoré verím, že budú naplnené, a že z toho vznikne niečo, čo bude prospešné pre spoločnosť. A tiež je výborné, že veľké slovo v diskusiách dnes mali nielen korporácie, ale hlavne malé a stredné podniky, tvoriace gro našej spoločnosti. Z čoho sa skutočne veľmi teším.

Ktorá téma zarezonovala najviac?

Myslím, že všetky, ale veľkou témou bola žena v mužskom svete. Naozaj veľká téma najmä pre východný región. Veľkí zamestnávatelia ako napríklad Volvo sa snažia ženy inšpirovať. Ponúkajú možnosť získať veľmi dobre platenú prácu a perfektné platové podmienky. Verím, že aj táto konferencia prispela k tomu, že možno budeme mať viac vodičiek v autobusoch. Dozvedeli sme sa totižto aj to, že veľmi dobre prosperuje ten dopravný podnik alebo tie spoločnosti, kde ženy menia rôznymi spôsobmi dynamiku tímu. Všetci sa k sebe správajú krajšie, jemnejšie. A to je podľa mňa nesmierne dôležité aj pre firemnú kultúru.

Na čo sa môžeme tešiť v najbližšej budúcnosti?

Vyrážame do žilinského regiónu. Aj tam sú obrovské témy, obrovské výzvy a kľúčovou je opäť automobilka. V Žiline budeme mať úžasný panel so ženou, ktorá vyrába karavany. Na túto diskusiu sa extrémne teším.

Prečítajte si: Manažérka Eva Ščepková: Je veľmi potrebné, mať neustále vzájomný kontakt s mladšou generáciou

Žilinská Equal Pay Day

 

Po Košiciach sa Equal Pay Day presúva do Žiliny, kde návštevníkov čaká opäť zaujímavý program. Dozviete sa výsledky prieskumu vnímania nerovnosti v odmeňovaní na Slovensku s prieskumnou agentúrou 2muse. Prekvapia vás ženy v netradičných povolaniach a porozprávajú vám inšpiratívne príbehy. Na pódiu budú diskutovať o pozíciách vnímaných ako menej ženských Tatiana Nátna z TCP, o. z., Andrea Hánová z KIA Slovakia, s. r. o. a Jana Haderková zo spoločnosti KROS, a. s. Prieskum Talent Solutions, s. r. o. odprezentuje Ivana Heretik Vačoková a zúčastniť sa môžete aj spoločnej hry s názvom Poďme vyjednávať. Ako zvládať náročné momenty v komunikácii a aké účinné techniky používajú profesionálni vyjednávači, prezradia Peter Gabalec a Jan Mexo Řehák z Negotico. Panelovou diskusiou o leadershipe v ére zmien bude návštevníkov konferencie sprevádzať Jana Sliacka z cvmango.com a diskutovať budú Alžbeta Grácová zo Slovnaft, a. s., Dana Miňová z MHTH, a. s. a Melánia Melicherčíková zo Slovenskej sporiteľne, a. s. Na záver žilinskej konferencie sa uskutoční slávnostné podpisovanie Iniciatívy Equal Pay.

Ale vráťme sa na začiatok. Na utorok, 23. apríla, si nerobte žiadne plány. Stretneme sa v Novej synagóge Žilina na Equal Pay Day 2024 Žilina.

 

Zdroj foto: www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články