Srdce Equal Pay Day Martina Novotná: Ak chceme prosperovať, je extrémne dôležité, aby sa percento nerovnosti znižovalo

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

„Každá z nás niekedy potrebuje postrčiť, aby sa naštartovala alebo urobila zmenu,“ tvrdí Martina Novotná, zakladateľka prvého online magazínu pre podnikateľky a všetky akčné ženy, ktoré sa chcú sebarealizovať, vzdelávať a rásť. Akčné ženy sú súčasťou mnohých z nás už niekoľko rokov a denne prinášajú inšpiratívny obsah, či príbehy iných akčných žien a akčných mám, ktoré nasledujú svoje sny. Akčná žena a dvojnásobná mamička však posúva hranice ďalej. Na konzervatívne Slovensko prináša projekt, ktorý reálne pomenúva nerovnosť v odmeňovaní medzi mužmi a ženami a poukazuje na absenciu rovnakých príležitostí a rodovú nerovnosť v rôznych oblastiach. Equal Pay Day konferencia mieri po prvýkrát aj na Slovensko.

Aktívna mama a inšpiratívna žena

 

Ako sa v hlave mamičky na materskej zrodil nápad, vytvoriť platformu pre rovnako akčné ženy ako si ty?

Vždy je to o tom, že si človek hľadá a zároveň priťahuje rovnakých „bláznov“ ako je on sám. Ja som mala sen, obklopiť sa rovnakými akčnými ženami, ktoré majú chuť tvoriť, pracovať na zmysluplných projektoch, nebaví ich čítať bulvár a hľadajú si vlastné cestičky ako zrealizovať svoje nápady. Tak vznikol aj prvý online magazín Akčné ženy a s ním zároveň aj živá komunita podnikateliek.

Nápad je jedna vec, realizácia druhá. O čom si mala ružovú predstavu, ale v skutočnosti bolo to samotné zrealizovanie vízie tvrdým orieškom?

Presne tak. Realizácia prináša „sneniu“ úplne nový rozmer. Ja zvyčajne dlho neotáľam, príliš veľa nerozprávam. Ak si niečo vymyslím, jednoducho sa do toho pustím a nevidím na začiatku žiadne prekážky, žiaden strach, len cieľ. Presne týmto spôsobom na svet prišli aj Akčné ženy. O online svete a digitálnom marketingu som dovtedy veľa nenaštudovala a samotné štúdium masmédií na vysokej škole mi dalo základ v slovenčine. Žiaľ, nič sa tam vtedy nehovorilo o google nástrojoch či seo. O vedení ľudí a o tom ako podnikať už vôbec nie. A je toho pravdaže omnoho viac. Učím sa a tvrdé menšie aj väčšie oriešky prekonávam každý deň. Oriešky však nie sú problémy, ale výzvy, ktoré ma posúvajú ďalej a podnikanie nie je cieľ, ale cesta. Tak si ju užívam. Čiže predstava, že vytvorím Akčné ženy, založím si doménu www.akcnezeny.sk a budem robiť čo ma baví, a teda písať, sa úplne nenaplnila. Je to omnoho pestrofarebnejšie ako som si myslela, ale stále ma to napĺňa, tak je to asi fajn.

Ako do tvojho súkromného života zasiahli Akčné ženy?

Významne. Akčné ženy ma pohltili tak, že sa mi o nich s prestávkami intenzívne aj sníva už šiesty rok. Integrovali sa do našej rodiny, súkromia a myslím, že svojim spôsobom aj do celej spoločnosti. Stala sa z nich na Slovensku značka.

Prvý online magazín na Slovensku ti vytvoril priestor pre ďalší kúsok skladačky. Klub Akčných žien prepája ženy, ktoré zaujíma podnikanie, kariéra, osobný rast aj vzdelávanie. Čím ťa členky klubu dokážu inšpirovať?

Je to presne o tých rovnako naladených bláznoch. Tam si skrátka nepripadám ako lietadlo, ktoré má sen, stať sa raketou. Tam mi každý rozumie a ja rozumiem im. A najlepšie na tom je, že si v tom raketovom štarte vieme pomôcť navzájom. Nemusíme si vysvetľovať PREČO. Prečo trávime večer za počítačom alebo kurzom vyjednávania u nás v kancelárii. Ak chcete vedieť aj vy, ako to v našom klube vyzerá, viac sa dozviete tu.

Vyzerá to tak, že robíš, čo miluješ a svoje podnikateľské aktivity rozširuješ. Čo sa ešte zrodilo pod tvojimi rukami?

Aktuálne sa rodí prvý Equal Pay Day na Slovensku a všetko, čo sa vytvorilo a funguje, sa snažím postupne štrukturovane ukladať aj do nášho portfólia.

Konferencia Equal Pay Day sa už onedlho koná v Bratislave s cieľom upozorniť na platové rozdiely v odmeňovaní žien a mužov, s veľkým dôrazom na posilnenie postavenia žien v spoločnosti. Prečo si na Slovensko priniesla práve tento projekt?

Lebo ak chceme prosperovať, je extrémne dôležité, aby sa percento nerovnosti znižovalo a každý jeden a každá jedna z nás pre to robil, robila akčné kroky. Bez výhovoriek.

Equal Pay Day je hlasom rovnosti, hlasom rovnakých príležitostí. Ako by si rovnosť definovala?  

Rovnosť máme výborne zadefinovanú v zákonoch, smerniciach, zákonníkoch práce, v odporúčaniach z EU a je len na každom jednom, jednej z nás, ako sa k tejto téme postavíme.

Prácu, ktorú naozaj miluješ, by si asi nemohla robiť bez podpory najbližších. Kto stojí po tvojom boku a kto ti dodáva najviac energie v každodennom živote?

Bez mentálnej podpory nefungujú vzťahy, podnikanie, ani rodina. Mám šťastie na všetky 3 zložky. Moju rodinu, priateľov, a tiež celú komunitu Akčných žien.

Prečo by sa mali ženy, ale aj muži, zúčastniť na historicky prvej slovenskej Equal Pay Day konferencii? 

Je to štartovacia čiara a ja verím, že čím viac ľudí, tým viac pohľadov, nápadov a otázok prinesie, tým lepšie sa v téme môžeme odraziť a posunúť ju do ďalších sfér, pracovných diskusií a akčných krokov k zmenám.

Equal Pay Day prvýkrát na Slovensku

 

Všetci sme si jednoducho rovní, bez ohľadu na rod a rovnosť v odmeňovaní je základným aspektom rodovej rovnosti. Je to záväzok spoločnosti ako zaobchádzať so všetkými svojimi členmi spravodlivo a rovnako. A keďže každý z nás má čo vylepšovať na sebe aj v spoločnosti, v ktorej žijeme, mali by byť pre nás dôležité témy mentoringu a diskusie s ľuďmi, ktorí nám môžu odovzdať svoje skúsenosti. Na konferencii Equal Pay Day by sme nemali chýbať, aby sme sa inšpirovali a spoločne hľadali možné riešenia ako odstrániť nespravodlivý a nerovný prístup k odmeňovaniu žien na Slovensku a prítomnosť mužov na konferencii zas umožňuje diskutovať o otázkach rovnosti zo všetkých perspektív, pretože táto téma sa netýka iba žien. Príklady priťahujú a podujatia, akým je konferencia Equal Pay Day, sú pre všetkých, ktorým aspoň trochu na rovnosti záleží. Akčné ženy

Zdroj foto: Martina Novotná, www.equalpayday.sk

Autorka článku: Veronika Samborská

Aktuality

Súvisiace články