Equal Pay Day expanduje na Slovensko

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Rozdiel v odmeňovaní žien a mužov na Slovensku je podľa údajov Eurostatu v priemere 15,8 % a je na čase s tým niečo urobiť. Equal Pay Day je legendárnou konferenciou, ktorú jedna z účastníčok označila za akciu, ktorá mení dni, mesiace a roky. A práve zmena je niečo, čo musíme spoločne dosiahnuť.

Verejne prospešná nezisková organizácia Business & Professional Women CR túto akciu organizuje už 13 rokov. Za dobu jej existencie jej prešlo takmer 20 tisíc účastníčok, mnoho z nich absolvovalo všetky ročníky a vystúpilo na nej na 700 žien, ktoré sa podelili o svoje príbehy a skúsenosti a stali sa inšpiráciou nielen pre účastníkov Equal Pay Day. Nie je preto prekvapením, že sa pôsobnosť konferencie v budúcom roku rozšíri aj na Slovensko, kde sa organizácie chopili Akčnéženy.sk.

Rozdiely v odmeňovaní mužov a žien sú tak v Česku (16,4 %), ako aj na Slovensku stále pod európskym priemerom, ktorý je 13 %, a verejná diskusia na túto tému je viac ako nutná. Projekt Equal Pay Day podnecuje odborné diskusie medzi firmami a verejnosťou o príčinách pretrvávajúcej vysokej nerovnosti v odmeňovaní. Jeho cieľom posilniť ekonomickú bezpečnosť as ňou súvisiacu ekonomickú nezávislosť žien. Zdieľaním osvedčených postupov a predstavovaním ženských vzorov akcie Equal Pay Day podporuje rovnoprávne postavenie žien v práci aj v spoločnosti.

Historicky prvý ročník sa na Slovensku uskutoční v Bratislave 10. novembra 2023 a ponesie sa v duchu výzvy pre všetky ženy na Slovensku „Povedzme to nahlas“ (Povedzme to nahlas). „Ženy majú obavy otvorene vyjadriť svoj názor. Obávajú sa totiž, že by za to mohli byť potrestané. Z veľkej časti vychádza tento postoj z reálnych skúseností,“ vysvetľuje zakladateľka Akčných žen a organizátorka 1. Equal Pay Day konferencia na Slovensku Martina Novotná, a dodáva: „Ženy ale majú čo povedať a musíme sa prestať báť otvorene hovoriť. Preto sme sa zhodli, že prvý ročník EPD na Slovensku musí priniesť výzvu všetkým ženám. Nemlčme, hovorme otvorene o našom postavení. Povedzme to nahlas.”

„Myšlienka usporiadať akciu Equal Pay Day na Slovensku ma veľmi zaujala. Preto keď ma Martina Novotná oslovila, neváhala som a sľúbila, že sa rady podelíme o naše know-how spojené s organizovaním takej veľkej akcie, akou Equal Pay Day v Česku je. Podpora žien by totiž nemala mať hraníc,“ hovorí Lenka Šťastná zakladateľka a prezidentka BPWCR a Equal Pay Day, ktorá diskusiu o nerovnom odmeňovaní mužov a žien úspešne otvorila v roku 2010.

Na Slovensku sa bude konať konferencia i online mentoringový deň.

V Českej republike sa už 14. ročník pracovno-zážitkovej akcie Equal Pay Day, ktorej hlavnou témou je “Byť vidieť & počuť”, uskutoční v dňoch 31. 3. až 2. 4. 2023. Piatok bude tradične venovaný konferencii o ženách, ale nielen pre ženy. V sobotu si potom v rámci Mentoringového dňa na svoje prídu ženy, ktoré sa chcú rozvíjať, vzdelávať a posúvať svoje pracovné aj osobné životy ďalej. Pri okrúhlych stoloch ich privítajú skúsené ženy a expertky z najrôznejších odborov. Nedeľný program zahŕňa online mentoring, vďaka ktorému sa môžu akcie zúčastniť aj ženy, ktoré nemôžu na akcii doraziť osobne. Inšpiráciu a motiváciu tak môžu načerpať aj z pohodlia domova.

Zdroj článku: https://www.equalpayday.cz/equal-pay-day-expanduje-na-slovensko/

Aktuality

Súvisiace články