Spojte sa s nmi

+421 904 853 249
ahoj@akcnezeny.sk
projectmanager@akcnezeny.sk

PR Manager

Kristína Mayer
+421 907 869 648
kristina@beecontent.sk

Redakcia

Veronika Samborská
veronika.samborska@akcnezeny.sk

Kedy nastáva Gender Pay Gap?

Dátum

Zdieľať článok

Facebook
Twitter
LinkedIn

Equal Pay Day, to nie je len trojdňová konferencia, ktorej prvý ročník na Slovensku prekonal všetky očakávania. Equal Pay je rovnako životná filozofia firiem a iniciatíva, ktorá sa neustále rozširuje a naberá na obrátkach nielen priamo vo firmách, ale rovnako na úrovni štátu a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

Firmy, s ktorými Akčné ženy prichádzajú do kontaktu, majú záujem o vysvetlenie novej smernice z Európskej únie o transparentnosti v odmeňovaní. Rovnako ich zaujímajú témy, s ktorými prichádzajú do kontaktu dennodenne ich zamestnanci.

Chcete vedieť viac? Príďte za nami na konferenciu Equal Pay Day do Bratislavy. Kedy? Už v novembri. 

November je však ešte ďaleko. Na niektoré otázky vám naša projektová manažérka Simona Tarnóczy odpovie už teraz. Zo svojich skúseností vie, čo spoločnosti na Slovensku pri tejto téme najviac zaujíma.

O čo sa firmy zaujímajú?

Ak sa pýtajú, čo sa zmení, s úsmevom rada odpovedám, že zákaz diskriminácie máme v zákonníku už teraz. Tam zmena nenastáva. Reálne však doteraz chýbal nástroj na získanie dôkazov. A tým, že sa dôkazné bremeno otáča, zvýši sa reálna možnosť podania podnetov.

Na čo sa firmy pýtajú najčastejšie?

Najviac otázok sa týka výkazníctva, metriky a reálneho dopadu na HR procesy. Vždy sa zaujímajú o to, aký je rozdiel medzi medializovanými číslami a aký je ich výklad. Na 99,9 % sa rozhovor začína tým, ako sú spoločnosti presvedčené o tom, že to nie je ich problém. Predsa nevytvárajú budget podľa pohlaví. To však ani neočakávame a ani samotná smernica nepredpokladá až takého správanie.

Kedy nastáva Gender Pay Gap?

Problém nastáva v spoločnostiach v momente, keď sa ženy nedostávajú na vyššie pozície. Práve tento jav najčastejšie spôsobuje rozdiel pri vyčíslovaní GENDER PAY GAPU. Gender Pay Gap neberie do úvahy ostatné premenné ako je to pri Equal Pay či Salary Gap. Gender Pay Gap berie do úvahy iba plat a hodiny oboch pohlaví. A pozor, už aj smernica ráta s tretím pohlavím.

Preto aj keď je reakciou spoločnosti, že zamestnávajú viac žien ako mužov a že nemajú rozdelené odmeňovanie, je vhodné si tento prepočet urobiť. Equal Pay je metrika berúca do úvahy pozície, senioritu a ostatné nediskriminačné premenné. Obe sú však osožné a nie je zlé, si ich už teraz zaviesť do pravidelného reportingu spoločností. Smernica je však „len“ nástrojom k získaniu informácii a samotná nič nezmení. Prispôsobovať sa musia firemné kultúry, lebo týmto nástrojom sa otvoria aj ostatné pandorine skrinky odmeňovania spoločností. Napríklad regionálne rozdiely. 

#equalpaydayslovakia

Aktuality

Súvisiace články

Patria ženy do nohavíc?

Asi čudná otázka, však? Pretože v dnešnej dobe je priam neuveriteľné, že kedysi ženy nemali takmer žiadne privilégiá a už